Interjú a Teleprogramma.pro-n, 2018.04.19.

A 2018-as Eurovízió résztvevője, Alexander Rybak: “Ha magyarázkodni kezdek, akkor valami mással sároznak be”

Участник «Евровидения-2018» Александр Рыбак: «Если стану оправдываться, люди найдут новую грязь обо мне»
Fotó: privát
Az énekes kilenc évvel ezelőtt megnyerte a versenyt és dicsőséges visszatérésben bízik.
 

2009-ben egész Európát bejárta a hír: Alexander Rybak a norvégiai Oslóból (és egy kicsit Minszkből), egy sugárzó fickó hegedűvel a kezében, meghódította az Eurovíziót “Fairytale” dalával. Győzelméhez kétség sem fért: a szavazáskor kapott 387 pontja abszolút rekordnak számított. A győzelem után lemezt adott ki, Európa-turnéra indult és olyan orosz TV-show-kban is szerepel, mint a “Мinuta szlávi»/ “A hírnév perce” és az «Ogyin v Ogyin»/”Sztárban sztár“. Hogy mi van vele most, hogyan került be ismét az Eurovíziós “cirkusz” közepébe, és hogyan reagálja le a másságáról szóló pletykákat – a Teleprogramma magazin megtudta tőle.

“Az emberek csak a győzelemre emlékeznek”

— Alexander, hiányzott a versengés?

— Igazából ritkán gondolok a show-business elvárásaira és a formátumokra. Ebből a szempontból az Eurovízió számomra nem különösebben fontos eszköz arra, hogy megmutassam magam. Egyszerűen csak nagyon szeretek énekelni, hegedülni és zenét szerezni. Egész életemben szerettem megosztani a zenémet az emberekkel, és sokkal fontosabb nekem, hogy magát a zenét jutsassam el hozzájuk, és ne magamat. 

 — De miért megint Norvégia képviseletében? Fehéroroszországban nem sértődnek meg? 

— Már vettem részt a fehérorosz válogatón, a 2015-ös Eurovízióra és nem jutottam tovább (valójában a “Milki” lánycsapat vett részt a válogatón, akiknek dalát Alexander írta; részt vállalt a csapat összeállításából is és megharagudott, amikor a zsűri nem támogatta a lányokat, és az Uzari & Maimuna duettet küldték a dalfesztiválra, akik nem jutottak tovább az Eurovízió döntőjébe. – a szerk.

Александр Рыбак с девушкой
2009-ben Rybak megnyerte az Eurovíziót, most kész az új győzelmekre, ihletet pedig múzsája, Julie ad neki. A Valentin-napot a pár a hegyekben töltötte. Fotó: Instagram
És akkor két dolgot értettem meg. Az első: a fehérorosz válogatóban a zsűrin több múlik, mint a nézői szavazatokon (2014-ben a szavazás eredménye a zsűri hét tagjának és a nézők egy szavazata alapján dőlt el – ezt a módszert nem sok országban alkalmazzák Európában azért, hogy kizárják a technikai győzelmet. Ezt akkor próbálták ki Fehéroroszországban először: most a zsűri és a nézők szavazata összeadódik, és a pontozás (1-től 12-ig) az Eurovízió szabályainak megfelelő – a szerk.) A másik dolog pedig az, hogy az emberek nem emlékeznek a vesztes “csatáimra”, csak a győzelmekre.
— És most mégis, ezzel az új kalanddal sokat kockáztatsz. A jelenlegi győztesként utazol Lisszabonba, és ha történetesen rosszul sikerül, elveszíted a bajnoki övedet.

— A dalom üzenete a következő: hinned kell a tehetségedben és le kell írnod az ötleteidet. Ha csak egy embernek is segítek hinnie magában, már nyertem. És őszintén, azok az emberek, akik irigyek és utálják a zenémet, ugyanígy fognak tenni akkor is, ha győzök. És fordítva: azok, akik követnek a sikeres utamon, és szeretik azt, amit csinálok, mellettem lesznek akkor is, ha nem sikerül az Eurovízió.

— Hogyan készülsz a versenyre? Igazi hegedűn fogsz játszani vagy képzeletbelin, mint a nemzeti válogatón?

— Jelenleg a részleteken dolgozunk, de az üzenet változatlan: megmutatom az embereknek, milyen könnyű összerakni egy dalt, ha hisznek az első lépésekben (éppen ezért kezdem hegedű nélkül és csak fantáziálok).

Александр Рыбак, Один в один, Кончита Вурст
2015-ben Rybak szerepelt az “Ogyin v Ogyin”/”Sztárban sztár” TV-showban, ahol egy sor női előadót formált meg, többek között Conchita Wurstot, a 2014-es Eurovízió győztesét. Fotó: Rosszija-1 csatorna

— Emlékezetes volt, amikor az “Ogyin v ogyin”-ban Conchita Wurst, a 2014-es Eurovízió győztesének bőrébe bújtál. Milyen érzés volt női ruhát felvenni?

— Hahaha, csak felvettem azt a ruhát, ennyi volt az egész. Inkább azt nézzétek meg, amikor abban a műanyag maszkban Ljudmila Rjumina-ként elénekeltem az “Ah, Szamara”-t! És ezen a számon napokig dolgoztam. De Gloria Gaynor sem volt egyszerű.  Nagyon komolyan vettem ezt a show-t.

Александр Рыбак, Один в один
Fotó: Rosszija-1 csatorna

“Azért, hogy ne menj mások idegeire, fontos, hogy egyedül pihenj”

— Hol laknak most a szüleid?

— Először is, nagyon örülök, hogy a szüleim a mai napig együtt vannak! Fehéroroszországból Norvégiába költözni nem volt egyszerű – először édesapám jött át, aztán mi édesanyámmal. A szüleim több mint 30 éve elválaszthatatlanok.  Ez sok erőt ad és örömmel tölt el.. Másodszor, túl ritkán látogatom meg őket, pedig csak 40 percre lakom tőlük. A lakásom Oslo központjában van, ők pedig a fjord másik oldalán laknak, a félszigeten, ahová komp jár.

Igazából kicsit túl sokat is utazom és turnézom különböző projektekkel. Remélem, hogy pár év múlva mindez lecsendesedik.  A család számomra nagyon fontos! A norvég válogató előtt például elutaztam Fehéroroszországba, csak hogy kicsit a szeretteimmel legyek (ott lakik a művész két nagymamája, nővére és unokahúga – a szerk.) Ezeket a napokat direkt szabaddá is tettem, nem találkoztam senki mással. Néha egyszerűen muszáj megállni és mély levegőt venni.

— Mi az, ami a leggyakrabban eszedbe jut a fehéroroszországi gyerekkorodból?

— A kolduni (fűszeres hússal töltött palacsinta – a szerk.) és a mollban írott dalok. A zene autentikus volt, nem hamis, effektektől mentes és szívből jövő. A szüleim megtanítottak hegedülni és zongorázni.  És bármennyire is próbálnak a producerek  és rádiócsatornák belekényszeríteni a popformátumba (nem vagyok ellene, csak nem az enyém!), soha nem felejtem el a klasszikus zenei gyökereimet.

— Miből áll az élete Norvégiában: bicikli, fitness, horgászat?

— Próbálom nyugodtan élni az életemet – a családdal, a barátnőmmel és barátokkal. A show-businessben könnyű elveszíteni a biztos támaszt és “elszállni” a hírnév miatt. A barátaim segítenek abban, hogy normális életet éljek, ne a celebek életét. Színházba járunk, FIFA-t játszunk (futball videójáték – a szerk.) vagy kirándulni megyünk a hegyekbe. Ami még fontos, az az, hogy egyedül is lazítsak, hogy ne másokon vezessem le a feszültséget. Próbálok egyedül pihenni, olvasni és filozofálni. A legjobban az szomorítana el, ha hirtelen nem mutathatnám ki a hálámat a barátoknak és a családnak.

Александр Рыбак, детское фото
Szása tipikus fehérorosz környezetben – erdő, az ott szedett gyümölcsök a kosárban, és a szerető szülőkkel a fényképezőgép mögött. Fotó: privát

— Említetted a barátnődet. A kíváncsi riporterek kedvenc szórakozása Alexander Rybakot kérdezni a házasodásról…

— Úgy érzem, ez megérne egy külön interjút (nevet). 

— Akkor így kérdezem: magad nyilatkoztad, hogy a győzelmet jelentő dalt, a “Fairytale”-t a volt barátnődnek, Ingrid Berg Mehus-nak írtad. Majd azt is mondtad, hogy öt éven át szenvedtél a szakítás miatt. Begyógyult mostanra ez a seb? És mit jelent számodra az ideális kapcsolat?

—Ideális kapcsolat csak fiatalkorban létezik, amikor még gyerekek vagyunk. De ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk, sokkal inkább a baráti jelleg számít. Én nem szólok bele mások dolgába és semmi bajom a házasságban élő párokkal, hiszen a szüleim is házasok és boldogok. De 2018-ban élünk, mostanra sok minden megváltozott ezzel kapcsolatban, az ember ma már gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájut. Mindenki szabadon eldöntheti, akar-e gyereket vagy sem, függetlenül a hagyományoktól és sztereotípiáktól.  A saját életében mindenkinek a maga útját kell megtalálnia, még ha azelőtt senki nem csinálta ugyanúgy.

— Eurovíziós győzelmed óta eltelt 9 év. Mennyiben változott ezalatt Alexander Rybak?

— Egyre kevesebbet szerepelek a nyilvánosság előtt. A vörös szőnyeges after-party-k nem nekem valók. Kicsit kevesebbet is turnézok, ezt az egészségem érdekében teszem, a rossz immunrendszerem miatt. Egyre ritkábban fogadok el felkérést projektekre, ha azt érzem, nem nekem valók. Viszont több időm jutott a saját ötleteim megvalósítására. Például megcsináltam Salvador Sobral, a 2017-es Eurovízió-győztes dalának (“Amar Pelos Dois”/ “Szerelem mindkettőnknek”) feldolgozását: megírtam a hegedű-verziót, a zenei feldolgozást és elénekeltem.  Szerepeltem az “Ogyin v ogyin”-showban. Dal írtam az “Így neveld a sárkányodat 2” animációs filmhez. A két évvel ezelőtt felvett “Kotyik” videoklipnek mára 86 milliós nézettsége van. És nagyon örülök ennek! Mert mindezt óriási pénzbefektetés és befolyásos producerek segítsége nélkül értem el. Örülök, hogy nem egyslágeres előadó vagyok.

— Norvégiában élsz, a Szovjetunióban születtél, beszélsz oroszul. Hogy viszonyulnak Európában Oroszországhoz? Megbeszélik veled a szankciókat, bojkottokat és a szörnyű oroszokat?

— Szankciókról nem beszélnék, de Oroszországról azt tudom mondani, hogy  minden okos skandináv megérti, hogy az oroszok megváltoztak az elmúlt évtizedekben.  Azok a sztereotípiák, amelyekről az oroszokkal kapcsolatban beszélni szoktak, nem léteznek. Ezek az élet különböző területein tevékenykedő magas intellektusú oroszoknak köszönhetően eltűntek, akik sok helyes dolgot képviselnek és tesznek, és a lehető legjobb képet mutatják Oroszországról.  Hidd el, Európa jobban tiszteli Oroszországot, mint ahogy azt az oroszok gondolják.

— Nemrég kitettél az Instagramodra egy Beverly Hills-ben, a híres kaliforniai városban készült fotót. Mit csináltál ott?

— Nyaraltam. Nagyon szeretek turistaként az USÁ-ban lenni. Ott kevesebben ismernek meg, mint Európában, és emiatt nyugodtabban tudok pihenni. Még Oprah Winfried show-ját is visszautasítottam, ahová vendégként hívtak. Mert nem törekszem amerikai hírnévre. Ó, és hogy szeretem az amerikai hullámvasutakat is!

— Kilenc évvel ezelőtt is és most is jó kondiban vagy, sportosan nézel ki. Mire épül a diétád?

— Egyszerűen szerencsém van az anyagcserémmel, tényleg! Azonkívül sokat idegeskedem a fellépések előtt. Úgy látszik, az idegek  elégetik a felesleget.

— Az orosz sajtó nem kímél – isten tudja, mi mindent olvastunk már rólad. Hogy a kis tiszteletdíj miatt visszautasítottál meghívásokat, hogy nem veted meg az italt, hogy a fiúkat előnyben részesíted a lányokkal szemben. Mi igaz ezekből?

— Igen, az Eurovíziós győzelmem után sok piszkos dolgot irkáltak össze rólam. Honoráriumokról, alkoholról, arról, hogy egyszer egy party-n azt mondtam, hogy “meleg vagyok”. Azt hiszem, ha most elkezdek magyarázkodni, akkor ugyanazok az emberek újabb hazugságokat találnak ki rólam. Mit tehetek, ez az orosz show-business, de elviselem, mert szeretek alkotni. Az életben nem kell mindig egy oldalra állnunk – engedhetünk valamiből néha kicsit többet, másból kevesebbet. Ezért én mindig csak magamért felelek, és senki másért.

Olvass még több újságcikket Alexanderről magyarul.

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans