Nem jelent nagy kihívást popzenét írnom.

Alexander Rybak: Nem jelent nagy kihívást popzenét írnom.

Pontrekordot döntött, amikor 2009-ben megnyerte Norvégiának az Eurovíziós Dalfesztivált. Alexander Rybak most valami nagyobb kihívásról álmodik és reméli, hogy könyvszerzőként jegyzett első munkájából musical lesz. Ezen a héten pedig ő a “På resande not” (finn TV-műsor – a ford. megj.) vendége.

Forrás: svenske.yle.fi Szöveg: Daniel Nylund and Tobias Larsson. Fotók: Parad Media. Megjelent: 2016.10.28.
Svédről fordította Jorunn Ekre, lektorálta: Anni Jowett.

Európa beleszeretett a jóképű, fiatal, fehérorosz származású hegedűsbe és a pontok záporoztak. A győztes dal, a “Fairytale” óriási siker lett és Alexander Rybak nagy nemzetközi közönségre tett szert.

– Nagyszerű és felemelő érzés volt megnyerni az Eurovíziót. Igazi privilégium effajta névjegykártyát szerezni. Így most másfajta zenével is kísérletezhetek, rock’n’rollal és klasszikus zenével, új anyagokat komponálhatok, azonkívül szinkronszínészként is kipróbálhatom magam.

– A dalverseny önbizalmat adott ahhoz, hogy más zenében is kipróbáljam magam, de igazából a legfontosabb számomra az volt, hogy részem volt az élményben. Az Eurovízió olyan, mint egy nagy buli, ahol mindenki győztes, kivéve persze azt, aki végül meg is nyeri az egészet. Ha úgy érzed, szereted az országodat és megadatik számodra, hogy képviselheted, már nyertél.

Sok időt fordított a klasszikus zenére az Eurovízió előtt. Mennyit foglalkozik klasszikus zenével ma?

– Egy kicsit zavarba ejtő arra gondolnom, hogy valójában klasszikus zenész vagyok. Ahhoz, hogy azzá váljak, napi négy-öt órát gyakoroltam nyolc éves korom óta. Manapság mégis utazgatok szerte a világban, minden héten más országba, és popzenét írok. Óriási privilégium, hogy így élhetek, ugyanakkor nem jelent számomra akkora kihívást popzenét írni; ez tényleg jórészt az üzletről szól.

– Nagyon jó lenne így élni, miközben inkább Csajkovszkijt és Mozartot játszok, de tudom, hogy ebből nem csinálhatnék karriert. Majdnem minden klasszikus zenét játszó művésznek van másik állása vagy egy gazdag partnere. 🙂

– Számomra a klasszikus zene sokkal kifinomultabb és nagyobb feladatot jelent, de nagyon szeretem a rajongóimat és tudom, hogy mindkettőt várják tőlem, popzenét és klasszikusat is, hegedűvel. Azt hiszem, nekem van a legjobb közönségem a világon, és ezért folytatni akarom mindkét stílusban, hogy megkaphassák tőlem, amit szeretnének.

alexander-rybak-pa-resande-not-finland-2016
Alexander Rybak a “På resande not” műsorban lép fel a stúdiózenekarral. Fotó: Parad Media

Oroszország és az új “gyermek”

Alexandernek óriási közönsége van Kelet-Európában, nem utolsósorban Oroszországban, ahol popszámokkal van jelen és gyakori vendége TV-műsoroknak is. Mégis egészen más sztárnak lenni Oroszországban és otthon, Norvégiában.

– Norvég sztárként része vagy egy nagy családnak, ahol a művészek segítik egymást. Az ország kicsi és amikor egy új művész megjelenik, odafigyelünk egymásra. A zenei díjakat például új és tapasztaltabb művészek egyaránt megkaphatják, ami nagyon demokratikus.

– Oroszországban inkább egy kis család vagyunk. Oroszország nagy, összesen talán 15 művész van, akik ott vannak minden TV-s showban. Én ezek egyike vagyok, de jó lenne, ha többen lennénk. Ez történt legutóbb is, amikor ugyanazok az emberek nyerték az “Év Művésze” díjat. Mindannyian nagyszerű művészek, de én örülnék, ha lennének újak is.

Mintha Alexander Rybaknak nem lenne így is elég húr a hegedűjén, tavaly még egy címet szerzett magának, amikor is könyvszerzőként debütált.

– Nagyon remélem, hogy a könyvet svédre is (talán inkább finnre? 🙂 ) lefordítják, hogy a finn rajongóim is elolvashassák. A könyv nagy siker Norvégiában. Egy trollról szól, aki talál egy varázshegedűt, amelyről kiderül, hogy kicsit gonosz, olyan, mint a gyűrű a “Gyűrűk urá”-ban és ha játszol rajta, eléred vele, hogy azt tegyék körülötted, amit te akarsz. Végül Trolle összebarátkozik Alvával, az erdőszéli házban lakó emberlánnyal.

– Ez egy egészen klasszikus mese lett és remélem, sikerül majd megteremtenem köré egy saját kis világot. Most tárgyalunk egy újabb könyvről és TV-video-játékokról és talán egy musicalről is, amivel nagy álmom válna valóra.

– Ha a nézőszámot nézzük, az Eurovíziós Dalverseny mindig is a legnagyobb dolog lesz, amit elértem az életben, de a Trolle-ről szóló gyerekkönyv különleges számomra. Ő az én “gyermekem”.

alexander-rybak-pa-resande-not-finland-2016-interview
Alexander Rybak a stúdiózenekar tagjaval. Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall és Niklas Mansner. Fotó: Parad Media

 

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans