Mindenki akar egy darabot Rybakból, Aftenposten, 2018.03.11.

Alexander Rybak felkészült a rá váró felhajtásra

Alexander Rybak, a MGP győztesének menedzsmentje most tervet készít a portugál döntőre. Arra készülnek, hogy a felfokozott érdeklődés során többször mondjanak nemet, mint igent.

Forrás: Aftenposten.no, megjelent 2018.03.11. Szöveg és fotó: Arve Henriksen. Norvégról angolra fordította Jorunn Ekre, angolról magyarra fordította Menyhért Mónika
Borítókép fotója:  Tor G. Stenersen

Mosolyogva és frissen, de némileg rekedten érkezik Alexander Rybak a MGP (norvég nemzeti Eurovíziós válogató) szombati döntőjének győzelme után, hogy a sajtó válogatott képviselőivel találkozzon egy beszélgetés kedvéért. “That’s How You Write a Song” című dala a csúcsra jutott a Melodi Grand Prix döntőjében az Oslo Spektrum-ben.

– Tudom, hogy nagyok lesznek az elvárások. De művészként azt hiszem, rosszabb lett volna, ha nem lennének a média és a rajongók. Minden ott dől el, hogy fel vagy-e készülve. Ha úgy érzem, fel vagyok készülve arra, ami vár rám holnap, és többé-kevésbé az is történik, akkor rendben vagyok – mondja Alexander Rybak.
Amióta 2009-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált Moszkvában, azóta nagy az érdeklődés iránta Európa nagy részén, leginkább talán a kelet-európai országokban. Nem lesz ebből kevesebb a szombati győzelme után sem.

Sokan akartak beszélni a médiából Alexander Rybakkal a szombati MGP-győzelme után

 Mindenki akar egy darabot Rybakból

– Sok a megkeresés egész Európából. Alexander iránt nagyobb az érdeklődés európaszerte, mint ahogy azt talán a norvégok észreveszik. Mindenhol játszik, még mindig többet tölt utazással, mint amennyit oslói otthonában – mondja menedzsere, Mari Rustøy az Artistpartner-től.

A menedzsment az NRK-val (norvég közszolgálati média) együtt ki fog dolgozni egy tervet, amivel azt szeretnék elérni, hogy  ez az egész ne merítse ki Rybakot, amikor a májusi döntő előtt és alatt eleget tesz a rajongók és a média megkereséseinek. A rajongók képviselőit is beleértve, a médiától 2000 ember fogja várni Lisszabonban, és mindenki akar majd egy kicsit az egykori Eurovíziós-győztesből, aki még mindig tartja az Eurovíziós Dalfesztivál pontszám-rekordját.

– A dolgoknak kényelmes ütemben kell menniük. Ugyanakkor fontos mindent megtennünk azért, hogy Alexet ez ne terhelje túl, főleg ha több napos utazásokkal is együtt jár majd. Ezt ugyanis a múltkor sikerült kissé túlzásba vinni – mondja Rustøy.

Alexander Rybak az ezévi MGP népszerű győztese. Fotó: Audun Braastad, NTB

A saját hibájából

A 2011-es düsseldorfi Eurovíziós Dalfesztivál döntője alatt Rybak az NRK szakkomentátoraként dolgozott. Ez pedig a rajongók előtt sem maradt titokban.
– Nem nagyon volt ez átgondolva, de igazából én voltam az, aki kérte ezt a munkát. Majdhogynem dolgozni sem tudtam, egyre több és több ember akart fotót. Tipikusan egy fiatal művész módjára gondolkodtam, aki minden lehetséges szakmát ki akar próbálni. Most már ismerem a határaimat – teszi hozzá kuncogva.

Rybak nem az első Eurovízió-győztes, aki újra próbálkozik.

– Amikor visszatérsz mint egykori győztes, óriási a nyomás rajtad az elvárás miatt. Sokan örülni fognak, hogy újra látják Alexandert, ezért én biztos vagyok abban, hogy nagy figyelmet fog kapni, amikor megérkezik Portugáliába – mondja Jan Ola Sand, az Európai Műsorszórók Szövetségének (EBU) Eurovíziós Dalfesztiválért felelős elnöke.

Az EBU az NRK-ra és Rybakra bízza, hogy olyan terv szerint dolgozzanak, ami a lehető legjobb elbánást biztosítja a művész számára.

– Minden hivatalos eseményen részt kell vennie – sajtókonferenciákon, a megnyitó ünnepségen és hasonlókon. Ettől függetlenül a menedzsment ügyelni fog rá, hogy ne vigyék túlzásba a ezeket a dolgokat. Interjúfelkérések végtelen sorára lehet számítani a média részéről a kidolgozott ütemterven felül is – mondja Sand.

Száguldó gondolatokkal küzd

Az A-magasinet-ben március elején megjelent interjúban Rybak elégtelenség-érzésből fakadó problémáiról beszélt, amit ő rohanó gondolatoknak hív.

Ezért tudatosan akar jobban vigyázni az egészségére a döntő előtti hónapokban is.

– Vagy 200 újság volt, akik interjút akartak tőlem a döntő előtti héten, de mi leszűkítettük ezt 4-5-re. Mert ez az, amit nem akarunk túlzásba vinni. Ezért a lisszaboni döntő alatt a hivatalos sajtókonferenciákat fogom használni. És már várom is ezeket, mert sok szórakoztató alkalmat is adnak majd nekem – teszi hozzá.

Ezért nem akar időt és energiát fordítani arra, hogy körbeutazva Európát reklámozza az ezévi dalt, mint ahogy sokan mások teszik ilyenkor.

– Ez olyan dal, amit mindenhol reklámozni nem feltétlenül a legjobb PR. A dal nem ugyanazt jelenti a színpadi megjelenítés nélkül. Az “Ének az esőben”-t is ritkán hallod  rádióban, mert nem olyan király Gene Kelly és a lámpaoszlop nélkül. Ezért áldoztam elég sok forrást a videóklipre – mondja Rybak a nyertes daláról, a “That’s How You Write a Song”-ról.

Idén ősszel együtt turnézik a Trondheimi szimfonikusokkal, akiknek nem kell aggódniuk, hogy “kidobja” őket, ha megnyeri a döntőt Lisszabonban májusban.
– Inkább abban reménykedjenek, hogy jól fogok szerepelni, és akkor jobban fogynak majd a jegyek is. Mindegy, mekkora sikerem lesz, sosem fogom elfelejteni a klasszikus zenei gyökereimet – mondja Rybak.

Olvass még több újságcikket Alexanderről magyarul.
A 2018-as MGP-hez és Eurovízióhoz kapcsolódó, magyarul feliratozott videó-interjúkért kattints IDE.

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans