Ma is válaszol a flörtölő rajongóknak

Alexander Rybaknak majdnem 1 millió követője van a közösségi médiában. Mégis aggódott, hogy elveszíti női rajongóit, amikor megismerte álmai hercegnőjét.

Sikerült  a legtöbbet kihoznom a szingli életemből, mielőtt találkoztam azzal az emberrel, akire a szívem mélyén mindig is vártam.

Képfelirat: Nem akarok fiatal pop-ikonokkal versenyezni, amikor idősebb leszek. De zeneszerző és hegedűs életem végéig lehetek, mondja Alexander Rybak. Fotó: Christian Roth Christensen

Alexander Rybak barátnőjéről, az Eurovíziós image-ról és oroszországi sikereiről.

Forrás: DB.no plus online és papír kiadása, megjelent: 2017.01.26. Szöveg: Tormod Halleraker. 
Norvégről angolra fordította TessaLa, lektorálta Anni Jowett
Angolról fordította Menyhért Mónika

Alexander Rybak (30) az elmúlt télen egy internetes randioldalon találkozott barátnőjével, Julie Gaarud Holm-mal (22), női rajongóinak és csodálóinak hatalmas tábora azonban nem áll a kapcsolat útjában.

-Amikor összejöttünk, sok gyűlölködő és féltékenykedő komment érkezett az Instagramon, de ő fantasztikusan kezelte ezt. Már 2-3 hét elteltével megértették a rajongók, hogy találtam egy lányt, akivel boldog vagyok.  Igazából amióta megvan a barátnőm, a rajongóim száma még nőtt is, ahelyett, hogy csökkent volna.

-És ha reagálok a flörtölő kommentekre a YouTube-on, Julie tudja, hogy ez hozzátartozik a “karrierem építéséhez”.

Rybakkal a Beach Club-ban beszélgetünk, ami egy kőhajításnyira van az Aker Brygge-n lévő lakásától, és egy kicsit ideges, mert mostanában nem adott interjút.

– Most jobb a viszonyom a sajtóval, mint korábban, és nem annyira érdekel, ha nem azt látom leírva, amit mondtam. De tartok attól, hogy egyes dolgokat felfújhatnak és úgy írják le, hogy az másokat sérthet. Elmondod a véleményed valamiről, amit könnyen úgy érthetnek, hogy kritizálsz.

Alexander Rybak barátnőjével, Julie Gaarud Holm-mal. Nyaralásukon az USA-beli Orlandóban. Fotó: privát

«Fairytale» – a névjegye

Holnap Rybak újra élő TV-műsorban adja elő a «Fairytale»-t, ezúttal a a britek eurovíziós show-jában, amit a BBC Two közvetít. Azután rögtön klubkoncertekre indul Németországba.

– Választhattam volna mást is, de a “Fairytale” a névjegyem. És néha szórakoztató egy kicsit vissza is tekinteni, nemcsak előre nézni.

Még ha kevesebbet is szerepelt a sajtóban az utóbbi időben, Rybak egyáltalán nem tétlenkedik.  “A tribute to Jahn Teigen” (“Jahn Teigen tiszteletére”, J.T. norvég előadóművész, zeneszerző – a ford. megj.) című , nyáron felvett TV-műsor, karácsonyi koncertturné, zenekari workshopok gyerekeknek és 10 éves művészi jubileumának megünneplése – csak néhány esemény 2016-os naptárából.
– A BBC Two Eurovíziós közvetítése a Hammersmith Apollóból igazából egy kis bónusz,  olyasmi, amit jó kipipálni a listán.  A 2009-es Eurovíziós győzelme óta Rybak egy sor nemzeti és nemzetközi Euróvíziós válogató döntőjében lépett fel (köztük 2016-ban a magyar döntőben is 🙂 – a fordító megjegyzése).

Nem fél, hogy az Eurovíziós image-e korlátok közé szorítja?

Mosolyog.
– 2006-ban azt gondolták, hogy «Kjempesjansen»-ről fogok eszébe jutni mindenkinek. A média még mindig az Eurovíziós skatulyába akar berakni, de szerintem éppenhogy örülök neki, hogy egy norvég Eurovízió-győzelemhez kapcsolnak.  És aztán majd azzal fogok meglepetést okozni, hogy valami mással rukkolok elő.
Rybak most kiegyensúlyozottabb a karrierjét tekintve, mint amikor fiatalabb volt.
 – Korábban sokat stresszeltem azon, hogy a lehető legtöbb projektben benne legyek, részt akartam venni mindenben, amit jó bulinak gondoltam. Most próbálok szerényebb lenni és figyelni. Jobbnak érzem azokra a dolgokra koncentrálni, amiket elvállaltam, ahelyett, hogy mindenre igent mondok, de közben nem tudom élvezni a szereplést

Az utóbbi évek mghatározó mérföldkövei közé sorolja az «Így neveld a sárkányodat 2» DreamWorks-filmhez írt track-et és a YouTube-on 51 milliós nézettséget elért «Kotik» (cica) című orosz dal videoklipjét

Megtalálta a lelki társát.

– Most a YouTube-ra koncentrálok. Az emberek jobban szeretik a a dalok videoklipjét nézni, mint hogy megvegyék a CD-ket. És szerencsére anyagilag vagyok annyira független, hogy megtehetem mindazt, amit a dal megkíván.  

– Saját maga finanszírozza a videoklipjeit?

– Igen, akár azt jelenti ez, hogy egy fehér fal előtt játszok és énekelek, vagy elutazok egy görög szigetre, hogy készítsek egy romantikus videót, ahogy a Julie-nek írt dalnál tettem. Az «I Came to Love You» című dalt a barátnőjének írta és természetesen fenn van a YouTube-on.

Rybaknak 90.000 követője van az Instagramon, 860.000 a Facebookon, YouTube-csatornájának pedig 330.000 feliratkozója van. Nagyra értékeli a rajongóit és rendszeresen valami újjal akarja meglepni őket.

 – Azok között, amit a jövőben tervezek, van pár humoros dolog. Az első és legfontosabb, hogy merj vicces dolgokat csinálni, mert akkor vesznek tényleg komolyan.

– Nagy figyelmet kaptak az orosz «Sztárban sztár» TV-műsorban bemutatott átlényegüléseid, amikor Elvis, Gloria Gaynor és Enrique Iglesias bőrébe bújtál?

– A YouTube partnerhálózatom (Nordic Screens) kapott is egy e-mailt, amiben szóltak, hogy nincs jogom feltenni Iglesias «Hero» előadásának videóját.  Úgyhogy valamit jól csinálhattam – mondja mosolyogva.

Nagy tervek «Trolle»-vel

Tavalyelőtt megjelent első könyve, a «Trolle» mesekönyv.  A megjelenés ténye arra tanította, hogy nem szabad feladni akkor sem, ha ellenállásba ütközik. Amikor előállt egy CD és egy gyerekkönyv ötletével, az terméketlen talajra hullott.  Most pedig a Thomas Kirkeberg által illusztrált «Trolle és a varázshegedű» már harmadik kiadásban jelenik meg.  A Ravn Studio pedig már dolgozik «Trolle» mobilos játék alkalmazás kifejlesztésén. Azonkívül Rybaknak sikerült megtalálnia a megfelelő embereket, akikkel együttműködve azt reméli, a Trolle-univerzumból musical válhat.

– És közben dolgozom a kettes számú «Trolle»-könyvön is.  Fontos, hogy több lábon álljunk – mondja. Az orosz nyelvű országokban elért sikerei ellenére Rybaknak Norvégiában megy igazán jól. 
– Oroszországban fellépni mindig gazdag mogulok felkérésére adott koncerteket jelent. Norvégiában több teret kap az ember a művészi fejlődéshez, akár egyedül teszi, akár másokkal együtt. Én igazából másokkal együttműködve tudom a legjobbat nyújtani.

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans