Alexander Rybak Gomelben (Belorusszia) – mesterkurzus és koncert 2017.03.03.

Alexander Rybak a Gomeli Szimfonikus Zenekarral lépett fel

Szöveg: Dimitrij Csernyjavszkij
Fotók: Anna Pasenko
2017.03.03.
Eredeti cikk KÉPEKKEL

„Milyen szépek vagytok!” – kiáltott fel közönségének Alexander Rybak, a 2009-es Eurovízió győztese a Regionális Kultúrközpontban rendezett koncerten, amelyen a Gomeli Szimfonikus Zenekarral együtt lépett színpadra. A híres művésszel egy színpadon játszhattak a belorusz származású norvég zenész mesterkurzusán előző nap részt vett fiatal gomeli hegedűsök.

Együtt, mint egy halraj
– Minden nap gyakoroltok? – érdeklődött a gyerekektől Alexander – Jobb minden nap 15 percet játszani, mint két hét semmittevés után öt óra kemény munka – folytatta az útmutatást a zenész. – Amikor csapatban játszotok, tegyétek szinkronban, próbáljatok meg olyanok lenni, mint egy halraj, figyeljetek a mellettetek álló társatok apró rezdüléseire is. Akkor lesz igazán nagyszerű az előadás.

A 37 gyerek között részt vettek a próbán a Gomeli N.F. Szokolovszkij Állami Művészeti Főiskola hallgatói, Angelina Jevszejenko és Katerina Sztaszjuk is:
– Szerettük volna kihasználni a ritka lehetőséget, hogy tanulhatunk a híres hegedűművésztől.
Ugyanezzel a céllal érkezett a mesterkurzusra Igor Verzsbovszkij a 7. sz. középiskolából, aki hat éves kora óta játszik vonós hangszeren:
– Nagy színpadon szerettem volna játszani. Megnyílni a közönségnek és eljuttatni a zenét a lelkükhöz.

Mialatt Alexander Rybak a fiatal tehetségeket tanította, hogyan muzsikáljanak fél szemükkel a társaikra figyelve, Aljona Golovany, Gomel városi szimfonikus zenekarának igazgatója elmondta, hogy a művésznek nagyon tetszett a próba városunk szimfonikus zenekarával, melyet Murad Asszuil vezényelt.
– Alexander pozitív személyiség, és nem túlságosa szigorú. Elmondta, hogy nagyon kellemes élmény volt számára a felkészülés a közös fellépésre. A mesterkurzusra pedig 15 év alatti gyerekeket hívtunk meg, a legkisebb résztvevő mindössze 4 éves volt. A gyerekek számára kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget jelent a színpadi szereplésre. Azt hiszem, egy ilyen ragyogó esemény egész életükre szóló emlék marad.

„Hei, hei!”
A koncert a kis hegedűsök mellett a gomeli közönség számára is nagyszerű élmény volt, ez pedig norvég nyelvű szerelmi vallomással kezdődött:
– „Jeg elsker deg!” – a belorusz fül számára szokatlanul csengő szavakat, mely annyit tesz magyarul, hogy „szeretlek”, az egész közönség a művész után ismételte . Majd Rybak a „hei-hei” norvég üdvözlés megismertetését követően előadta a „Europe’s Skies”című saját híres számát.
– Nagyon szeretem, ahogy velem együtt énekeltek – szólt ismét a közönséghez a dal után Alexander – A „Europe’s Skies” és a „Kotyik” dalomnak nagyon nagy a nézettsége az interneten. És azt is látom, hogy sok belorusz van azok között, akiket érdekel a zeném és a tevékenységem. Most gomeli táncosok mellett fogok énekelni ezen a színpadon, akik olyan elegánsan mozognak, hogy ha elfelejtem a dalszöveget, az csakis miattuk lesz – viccelődött a művész, mielőtt felcsendült slágerének zenéje. Majd a művész újra megnyílt a közönségnek:
– Norvégiában élek, amit nagyon szeretek, de úgy érzem, a norvégok soha nem fognak engem 100%-ig megérteni. Például két héttel ezelőtt egy norvég újságíró arról kérdezett, hogy mi jelentette a karriered csúcsát az Eurovízión kívül? Nem beszéltem neki arról, játszottam Barack Obamának, egy színpadon léphettem fel világhírű zenekarokkal, ehelyett azt válaszoltam neki, hogy a legnagyobb dolog, amit elértem, az a pillanat volt, amikor Alexandra Pahmutova születésnapi ünnepségén játszottam. Az újságíró ezt nem is értette. De azt hiszem, ti érteni fogjátok.

Ezek után az őszinte szavak után Alexander Rybak előadta a „Stary klion”(The Old Maple/Az öreg juhar) című dalt.
A vallomások ezek után is végigkísérték a zenész műsorszámait:
– Hogy miért szeretek annyira veletek játszani, fiúk? – fordult a Gomeli Szimfonikus Zenekar tagjai felé – Nemcsak azért, mert nagyszerűen játszotok, hanem mert odafigyeltek egymásra és egy nagy egészként zenéltek együtt. Ez a legjobb, ahogyan csak egy alkotó közösség működhet. Ilyen kiváló művészekkel együtt szívesen lépem át a komfortzónámat és játszom el a legvirtuózabb dolgot, amit valaha írtak. Ez pedig a „Manók tánca” Bazzinitől! Végül a koncert tetőpontjaként színpadra hívta, az ő szavaival élve, Belorusszia legragyogóbb tehetségeit:
– Mutassuk meg a közönségnek, milyen nagyszerűen játszunk. Rövid, de eredményes mesterkurzust tartottunk, ahol a gyerekek nemcsak nagyon ügyesek voltak, de egymást is segítették. Ez nagyon fontos. Megtudtam, hogy a kis zenészek közül valaki fél éve kezdett hegedülni, mások már majdnem egész eddigi életükben játszottak. Ezért egyszerű kottát adtam a gyerekeknek, hogy megtanítsam a kis művészeket az egész testükkel mozogva követni a vonót.
Ezek után megkérte a közönséget, hogy az utolsó számot ne vegyék videóra:
– Nézzétek ezeket a tehetséges gyerekeket itt, egyenesben és élőben. A színpadon a legjobb videófelbontásban látszunk, ami csak létezhet.

A koncertnek sok vicces momentuma volt, pl. Alexander Rybak együtt szelfizett Murad Assaul karmesterrel. Az egész előadás pedig viharos tapssal ért véget, a hálás közönség virágokkal is megköszönte. Ez pedig reményt ad arra, hogy a művész újra eljön hozzánk és a Gomeli Szimfonikus Zenekarral együtt csodálatos zenés pillanatokkal ajándékozza meg városunkat.

Még több kép itt:

– a mesterkurzusról
forrás: newsgomel.by and gp.by 
[Not a valid template]

– a koncertről
Forrás: newsgomel.by és gp.by 

[Not a valid template]

Videó a koncertről

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans