Alexander Rybak a Soot-spelet-ben (2015-2018)

Alexander Ole Bullt, a legnagyobb norvég hegedűművészt alakítja  a Soot-színjátékban 

Alexander Rybak, az Eurovízió rekord-győztese sok hasonlóságot érez minden idők legnagyobb norvég hegedűművészével és színházalapítóval, a világhírű Ole Bull-el (1810-1880).

Talán nem véletlen, hogy néhány éve nagy lehetőséget kapott, és idén már harmadszor személyesítheti meg nagy elődjét egy nyári szabadtéri előadássorozatban.
A darab főhőse egy másik nagy alakja Norvégia történelmének: Engebret Soot, a zseniális csatornaépítő, aki munkásságával jelentősen hozzájárult a környék fejlődéséhez.
A színdarabot korhű és egyben a legtermészetesebb díszletek között, a norvégiai Ørje különleges amfiteátrumában adják elő, igazi, hajók járta csatornában, részben a vízen, zsilipek között lévő színpadon.

Alexander nagyrészt a háttérből kíséri a történetet hegedűjátékával, de néhány saját jelenetben is megmutatkozik.
Az egyik az Engebret Soot-tal való legendás találkozás, amiben Engebret a lekésett koncertje után követeli, hogy márpedig az éjszaka közepén játsszon neki valamit azonnal (videó a 2015-ös előadásból, magyar felirattal is):

A 2016-ban és 2017-ben több teret engedtek Alexandernek, és a fenti jelenet végén most eljátssza a Monti-csárdást is : 

Ezen a lejátszási listán, a 6. sz. videóban lévő jelenetbe a Fairytale-t is belecsempészték (2017, 2018).  A bal felső sarokba kattintva érhetők el az előadásból rögzített videók. Köszönet érte May Elisabeth Nipennek. 🙂

A norvég TV2 reggeli műsorában beszélgettek a három főszereplővel a legelső, 2015-ös premier előtt (angol és magyar felirattal) :

Képek 2015-ből:

[Not a valid template]

2018-ban

több ponton is változott a szereposztás, többek között Engebret Soot szerepét Atle Pettersen játssza.

Videofelvételek ezen a lejátszási listán a 2018-as előadásból, May Elisabeth Nipen jóvoltából:

Run by a worldwide team of Alexander Rybak fans